ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT na sukcesywną dostawę artykułów żywnościowych dla Sportowej Szkoły Podstawowej nr 4 im. Polskich Olimpijczyków w Szczytnie w roku 2025.
UDZIELANIE ZAMÓWIEŃ Szczytno, dnia 22.11.2025 r.
O WARTOŚCI SZACUNKOWEJ
NIEPRZEKRACZAJĄCEJ RÓWNOWARTOŚCI
KWOTY 130 000 ZŁOTYCH NETTO
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT
Sportowa Szkoła Podstawowa nr 4 im. Polskich Olimpijczyków w Szczytnie, ul. Lanca 1, 12-100 Szczytno, tel. 89 676 08 53
zaprasza do złożenia oferty cenowej( zapytanie o cenę) na sukcesywną dostawę artykułów żywnościowych dla Sportowej Szkoły Podstawowej nr 4 im. Polskich Olimpijczyków w Szczytnie w roku 2025.
Przedmiot zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych, wraz z rozładunkiem i wniesieniem na wskazane miejsce z podziałem na następujące pakiety:
Pakiet I: „ Pieczywo i wyroby piekarnicze” CPV 15810000-9
Dostawa pieczywa odbywać się będzie codziennie od poniedziałku do piątku od godz. 7:00 do godz. 8:00. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego lub mailowego zamówienia.
Pakiet II: „ Produkty mleczarskie” CPV 15500000-3
Dostawa nabiału i produktów mleczarskich musi odbywać się codziennie od poniedziałku do piątku od godz.7:00 do godz. 7:30 Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego lub mailowego zamówienia.
Pakiet III: „ Artykuły ogólnospożywcze” CPV 15000000-8
Dostawa artykułów odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego.
Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego lub mailowego zamówienia.
Pakiet IV: „ Ryby przetworzone i konserwowe" CPV 15200000-0
Dostawa mrożonych ryb odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego lub mailowego zamówienia. Średnia częstotliwość dostawy 1 raz w tygodniu od godz. 7:00 do godz.10:00.
Pakiet V: „ „Owoce, warzywa i podobne produkty” CPV 15300000-1
Dostawa warzyw, owoców oraz podobnych produktów odbywać się będzie codziennie od poniedziałku do piątku w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony w wyznaczony dzień. Zamówienie złożone zostaje telefonie w każdy piątek od godz. 7:00 do godz.10:00.
Pakiet VI:„Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne” CPV 15100000-9
Dostawa mięsa i przetworów mięsnych odbywać się będzie codziennie od poniedziałku do piątku w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego lub mailowego zamówienia od godz.7:00 do godz.7:30.
Pakiet: VII: ”Jaja” CPV 013142500-1
Dostawa jaj odbywać się będzie raz w tygodniu. Zamówienie będzie składane telefonicznie .
Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego lub mailowego zamówienia do godz. 11:00 Razem z załączonym dokumentem HDI.
Pakiet VIII „ Mrożonki” CPV 15896000-5
Dostawa mrożonek odbywać się będzie w zależności od potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego lub przez przedstawiciela firmy. Średnia częstotliwość dostawy 1 raz w tygodniu od godz.7.00 do godz.12:00.
a) Dla pakietów, których dostawa odbywa się rzadziej niż codziennie Dostawca określa możliwą częstotliwość dostawy towaru w miesiącu ze wskazaniem dnia tygodnia oraz godziny dla każdego pakietu w składanych przez siebie ofertach.
b) Jeżeli ze względu na przyjętą u Dostawcy organizację pracy brak jest możliwości przyjmowania zamówień zgodnie z pkt. 3, prosimy o podanie informacji w formularzu ofertowym nt. sposobu i terminów przyjmowania zamówień.
a) Zamawiający dopuszcza składanie ofert na jeden lub więcej pakietów. Dostawca może złożyć ofertę na każdy z pakietów, jednakże w obrębie danego pakietu może złożyć tylko jedną ofertę. Każdy z pakietów traktowany jest oddzielnie i podlegał będzie odrębnej ocenie.
Wybrana zostanie oferta najkorzystniejsza w obrębie danego pakietu.
Różne pakiety od jednego dostawcy będą łączone.
b) W przypadku wskazania w dokumentacji znaków towarowych lub pochodzenia, Zamawiający informuje, że dopuszcza możliwość zastosowania równoważnych rozwiązań tzn. takich, których parametry jakościowe i smakowe są równoważne – co najmniej takie same (nie gorsze) od tych podanych w dokumentacji. Produkty równoważne muszą być w ofercie wymienione z nazwy a ciężar udowodnienia zachowania parametrów wymaganych przez Zamawiającego, w razie wątpliwości leży po stronie składającego ofertę. Produkty muszą być zgodne z wytycznymi zawartymi w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. dotyczącego zdrowego żywienia w Zakładach Żywienia Zbiorowego.
Produkty równoważne należy wymienić w pustym formularzu ofertowym (Załącznik nr 3).
Koszty zakupu, dostawy i rozładunku artykułów żywnościowych dla stołówki Sportowej Szkoły Podstawowej nr 4 im. Polskich Olimpijczyków w Szczytnie i opakowania zabezpieczające artykuły spożywcze przed uszkodzeniem w trakcie transportu oraz wszelkie inne koszty związane z realizacją przedmiotu zamówienia po stronie Dostawcy.
Dostawca odpowiedzialny będzie za całokształt, w tym za przebieg oraz terminowe wykonanie zamówienia, a także za jakość i zgodność z pozostałymi warunkami określonymi dla przedmiotu zamówienia. Wymagana jest należyta staranność przy realizacji zamówienia,
rozumiana jako staranność profesjonalisty w działalności objęte przedmiotem niniejszego zamówienia.
Ceny oferowanych produktów (opis sposobu obliczania ceny jest do wglądu w gabinecie Intendenta SSP nr4)
Realizacja dostaw w cenach zgodnych z ofertą Dostawcy - ceny jednostkowe określone w formularzu ofertowym nie mogą ulec zwiększeniu w okresie obowiązywania umowy.
Dostawca może obniżyć ceny w każdym czasie.
Niekorzystna zmiana cen przez Dostawcę może stanowić podstawę do odstąpienia Zamawiającego od dalszej realizacji umowy.
a) Wskazany w formularzu ofertowym ilość oraz asortyment poszczególnych artykułów jest szacunkowy i może ulec zmianie w razie zaistnienia takiej potrzeby po stronie zamawiającego (dostawa ilości poszczególnych artykułów będzie zależna od ilości dzieci korzystających z posiłków). Dostawcy, z którym zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w wielkościach podanych w formularzu ofertowym.
b) Dostarczone produkty będą wyłącznie świeże, dobrej jakości o aktualnym terminie przydatności do spożycia, minimum 2/3 gwarantowanego przez producenta terminu ważności, odpowiednio oznakowanych (oznaczona data minimalnej trwałości produktu lub terminu przydatności do spożycia, zawartość netto, oznakowanie partii produkcji, dane identyfikacyjne producenta).
c) Dostarczone produkty muszą być wysokiej jakości tj. I-go gatunku bez wad fizycznych i jakościowych tj. wygląd, tekstura i konsystencja oraz smak i zapach charakterystyczne dla rodzaju produktu bez obcych zapachów, posmaków, bez zanieczyszczeń fizycznych, oznak i
pozostałości szkodników, bez zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych. Wszelkie braki w tym zakresie mogą być przyczyną odstąpienia od umowy przez Zamawiającego.
d) Zamawiający ma prawo odmowy przyjęcia towaru niezgodnego z wymogami zawartymi w pkt. 8 podpunkt b i c.
e) Dostawca będzie dostarczał do siedziby Zamawiającego zamówiony towar transportem zgodnie z wymogami określonymi w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tekst jednolity Dz. U. z 2010r. Nr 136 poz. 914) wraz odpowiednimi
aktami wykonawczymi.
f) Zamawiający wymaga, aby wszystkie dostarczone produkty posiadały nienaruszone fabrycznie jednostkowe opakowanie, oraz odpowiednie atesty, HDI(handlowe dokumenty identyfikacyjne), a ponadto produkty przetworzone spełniały normy związane ze Zintegrowanym Systemem Zarządzania HACCP.
g) Dostarczone produkty posiadać będą niezbędne certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami oraz dokumenty dotyczące badań i dopuszczenia do obrotu, w tym świadectwo jakości dostarczonego przedmiotu umowy lub handlowy dokument
identyfikacyjny oraz dokumentacje pozwalającą na zidentyfikowanie źródła pochodzenia dostarczonej partii towaru (producent i kraj pochodzenia), które będą udostępnione na prośbę Zamawiającego.
Zamawiający dopuszcza:
W trakcie trwania umowy Dostawca może dokonywać zmian w wykazie produktów wyszczególnionych w formularzu ofertowym za zgodą Zamawiającego (po uprzednim telefonicznym uzgodnieniu), może konkretny produkt zamienić na inny w tej samej cenie o podobnej jakości i gramaturze.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia całej partii towaru lub jej części w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej zostaną stwierdzone uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy. W tej sytuacji Zamawiający ma prawo dokonania zakupu zamówionego towaru w dowolnej jednostce handlowej.
W przypadku skorzystania Zamawiającego z przysługującego mu prawa dokonania zakupu zamówionego towaru w dowolnej jednostce handlowej, co było konsekwencją niedotrzymania warunków jakościowych, ilościowych lub terminowych przez Dostawcę.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia partii towaru przywiezionego przez Dostawcę na wymianę lub po terminie zakwestionowanej partii.
Opis warunków udziału w postępowaniu
W postępowaniu mogą wziąć udział dostawcy, którzy:
Posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeśli prawo nakłada obowiązek posiadania takich uprawnień.
Posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem osobowym i technicznym do wykonywania zamówienia.
Znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia.
Akceptują warunki zawarte w niniejszej zaproszeniu i w projekcie umowy.
Na żądanie Zamawiającego, Dostawca zobowiązany jest przedłożyć certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego HACCP (dotyczy tylko tych oferentów, którzy składają ofertę na dostawę mięsa, drobiu i wyrobów wędliniarskich)
Sposób i termin składania ofert
Oferty wg załączonego wzoru należy składać pisemnie w terminie do dnia 06.12.2024r. do godz. 12.00 pod adresem:
Sportowa Szkoła Podstawowa nr 4 im Polskich Olimpijczyków
Ul. Lanca 1
12-100 Szczytno
Otwarcie ofert nastąpi 09.12.2024r. o godzinie 14.00 w Sportowej Szkole Podstawowej nr 4 im. Polskich Olimpijczyków w Szczytnie w kancelarii szkoły, natomiast informacja o wyłonieniu najkorzystniejszej oferty po zatwierdzeniu zostanie ogłoszona na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Sportowej Szkoły Podstawowej nr 4 im. Polskich Olimpijczyków w zakładce przetargi.
Oferty złożone w innej formie niż pisemna oraz po terminie, o którym mowa w pkt.1 nie będą zwracane i nie będą brane pod uwagę przy wyborze najkorzystniejszej oferty.
O terminie złożenia oferty decyduje termin dostarczenia oferty w miejscu wskazanym w pkt. 1, a nie termin np. wysłania oferty listem poleconym lub złożenia zlecenia dostarczenia oferty pocztą kurierską.
Ofertę należy złożyć w kopercie oznaczonej pełnymi danymi Dostawcy (nazwa, adres, nr telefonu) i opisanej w następujący sposób:
OFERTA CENOWA NA:
„Sukcesywną dostawę artykułów żywnościowych do stołówki
Sportowej Szkoły Podstawowej nr 4 im. Polskich Olimpijczyków w Szczytnie na rok 2025”
Termin wykonania zamówienia:
Dostawca będzie dostarczać Zamawiającemu artykuły żywnościowe do Sportowej Szkoły Podstawowej nr 4 im. Polskich Olimpijczyków w Szczytnie sukcesywnie wg potrzeb Zamawiającego, od dnia 02.01.2025r. do dnia 31.12.2025r. po telefonicznym zgłoszeniu zapotrzebowania przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego.
Kryteria oceny ofert (opis kryteriów, znaczenie oraz sposób oceny ofert znajduje się w gabinecie Intendenta Szkoły)
Okres prowadzenia działalności 5%
Jeżeli cena oferty wydaje się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzi wątpliwości Zamawiającego co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymogami określonymi przez Zamawiającego lub wynikającymi z odrębnych przepisów, w
szczególności jest niższa o 30% od wartości zamówienia lub średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert, Zamawiający zwróci się o udzielenie wyjaśnień, w tym złożenie dowodów, dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny, w szczególności w zakresie o którym mowa w art.90 ust.1 Ustawy Pzp. Obowiązek wykazania, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny spoczywa na Wykonawcy.
Zamawiający odrzuca ofertę Wykonawcy, który nie złożył wyjaśnień, lub jeżeli dokonana ocena wyjaśnień potwierdza, że oferta zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia.
Termin związania ofertą
Wykonawca związany jest złożoną ofertą przez okres 30 dni od dnia wyznaczonego jako termin składania ofert.
Dzień składania ofert jest pierwszym dniem związania złożoną ofertą.
Inne wymagania i warunki
Do oferty Dostawca dołączy następujące dokumenty:
Oświadczenie dotyczące prowadzenia działalności wraz z kserokopią aktualnego odpisu z właściwego rejestru KRS albo aktualny wydruk CEIDG
Do formularza ofertowego należy dołączyć oświadczenie (Załącznik nr 2) dotyczące stosowania produktów zgodnych z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.,
które dotyczy zdrowego żywienia w placówkach oświatowych- firmy z Pakietu:
- I – Pieczywo i wyroby piekarnicze
- II – Produkty mleczarskie
- III – Artykuły ogólnospożywcze
- IV - Ryby przetworzone i konserwowe
- V – Warzywa owoce
- VI – Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
- VII – Jaja
- VIII – Mrożonki
Zamawiający poprawi w tekście oferty oczywiste omyłki pisarskie i oczywiste omyłki rachunkowe z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek.
Oferta musi być napisana w języku polskim i podpisana przez osobę upoważnioną do reprezentowania firmy na zewnątrz.
Osoba uprawniona do kontaktów z wykonawcą : Halina Kąkolewska,
tel: 89 676 08 53
Do niniejszego zamówienia nie stosuje się przepisów Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) - zgodnie z art. 4 pkt 8
Załączniki do pobrania
Plik | Nazwa | Data dodania | Pobrań |
---|---|---|---|
Formularz ofertowy żywność (PDF, 26.80Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 10 | |
Klauzula informacyjna (PDF, 38.18Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 7 | |
Oświadczenie żywność (PDF, 17.76Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 6 | |
Pakiet I (PDF, 64.32Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 4 | |
Pakiet II (PDF, 83.51Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 5 | |
Pakiet III (PDF, 199.14Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 5 | |
Pakiet IV (PDF, 48.61Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 4 | |
Pakiet V (PDF, 117.61Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 4 | |
Pakiet VI (PDF, 68.57Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 3 | |
Pakiet VII (PDF, 34.56Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 6 | |
Pakiet VIII (PDF, 79.82Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 6 | |
Pakiety (PDF, 20.51Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 7 | |
Zapytanie ofertowe żywność (PDF, 58.30Kb) | 2024-11-24 21:31:25 | 9 |
Plik | Nazwa | Data dodania | Pobrań |
---|
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Krzysztof Żebrowski Data wytworzenia:
25 lis 2024
Osoba dodająca informacje
Krzysztof Żebrowski Data publikacji:
24 lis 2024, godz. 21:31
Osoba aktualizująca informacje
Krzysztof Żebrowski Data aktualizacji:
24 lis 2024, godz. 21:31